In 2021 baarde Tallon Griekspoor (28) opzien door in één jaar liefst acht Challenger-titels op zijn naam te schrijven. Het was de grote doorbraak van de Noord-Hollander, die sindsdien niet meer weg is te denken uit de top-honderd van de wereld. Griekspoor speelt vrij constant, plaatst zich sinds dat succesvolle jaar standaard voor ieder Grand Slam-toernooi en staat op het moment van schrijven van alle Nederlandse tennissers het hoogste op de ATP Ranking. Wat heeft hij zoal gewonnen, wat zijn de sterke punten van Griekspoor en wat kunnen we nog meer van de Nederlander verwachten? Sjeng Sports stelt een spelersprofiel op.  

 

Naam: Tallon Griekspoor 
Nationaliteit: Nederlands 
Geboren op: 2 juli 1996 
Tennishand: Rechts 
Huidige ATP Ranking: 27 

 

Dat Griekspoor de tennissport zou gaan beoefenen, stond al vroeg vast. De Noord-Hollander stond al op de tennisbaan toen hij slechts vijf jaar was en het feit dat zijn beide broers, de tweeling Kevin en Scott Griekspoor, ook aan tennis deden was hier vanzelfsprekend debet aan. Zowel Scott Griekspoor als Kevin Griekspoor, beide vijf jaar ouder dan Tallon, tennisten op hoog niveau en hun broertje Tallon keek dan ook altijd erg naar hun op. “Ze waren altijd beter dan mij, tot op een zekere leeftijd”, zei Tallon eens in een interview met de ATP. En dat bleek. Tallon Griekspoor zijn ranking bij de ATP is inmiddels 27, iets dat zijn oudere broers niet wisten te presteren. 

 

26 overwinningen op rij 

Deze fraaie ranking heeft Tallon Griekspoor mede te danken aan zijn succesvolle tennisjaar 2021. Vóór dat jaar wist hij ‘slechts’ twee ATP-Challengers te winnen, te weten in het Finse Tampere in 2018 en in het Bosnische Banja Luka in 2019. Waar het in 2020 niet lukte om een eindzege te pakken, volgden de titels zich in 2021 echter ineens in een razend tempo op. Griekspoor zette de tenniswereld op zijn kop door liefst acht Challenger-toernooien te winnen. In Praag, Bratislava, Amersfoort, Murcia, Napels, nogmaals Napels, Tenerife en nogmaals Bratislava was hij de beste. Bizarre cijfers voor Griekspoor, die ook nog eens 26 overwinningen op rij wist te boeken.  

 

Dat jaar was de opmaat naar meer voor Griekspoor, die in 2022 opnieuw de Challenger in Amersfoort op zijn naam schreef. Hij dook de top-honderd van de wereld in en dat had positieve consequenties voor onze landgenoot. Griekspoor mocht de Australian Open spelen, Griekspoor deed mee aan Roland Garros, Griekspoor speelde Wimbledon én Griekspoor nam deel aan de US Open. In alle Grand Slams, US Open uitgezonderd, haalde hij dat jaar de tweede ronde. Hij werd bekender bij het grote tennispubliek die hem leerden kennen aan zijn krachtige forehand, sterke service en agressieve spel vanaf de baseline.  

 

Grote titels in Pune en Rosmalen 

Ook 2023 begon goed voor Tallon Griekspoor. Sterker nog: in de allereerste week van het nieuwe jaar pakte hij zijn eerste ATP 250-titel. In het Indiase Pune versloeg hij Jaume Munar, Marco Cecchinato en Aslan Karatsev, voor hij het in de finale op mocht nemen tegen Benjamin Bonzi. Na een stroef begin wist Griekspoor zich te herpakken en door de tweede en de derde set te winnen boekte hij voor het eerst in zijn loopbaan een eindzege op het hoogste ATP-niveau. Het bleek niet de enige titel voor Griekspoor in dat jaar. Enkele maanden later boekte hij misschien wel het grootste succes uit zijn loopbaan, door in ’s Hertogenbosch de Libéma Open 2023 op zijn naam te schrijven. In de finale was Griekspoor te sterk voor Jordan Thompson, nadat hij eerder al onder meer Alexei Popyrin en Alex de Minaur versloeg.  

 

Altijd sterk in eigen land 

Dat Tallon Griekspoor juist in zijn thuisland een groot toernooi op zijn naam wist te schrijven, mag geen grote verrassing heten. De Noord-Hollander maakt er namelijk geen geheim van om juist in Nederland zijn beste spel te spelen. Griekspoor speelt vaak zijn beste spel tijdens Davis Cup-wedstrijden voor eigen publiek en presteert goed op de toernooien van Rosmalen en het ABN-Amro toernooi in Rotterdam. Ook dit jaar reikte hij daar, door overwinningen op spelers als Lorenzo Musetti, Hubert Hurkacz en Emil Ruusuvuori, weer tot de finale. Ongetwijfeld zullen er nog veel meer fraaie resultaten volgen voor Griekspoor, die de laatste jaren wordt getraind door zijn coach Kristof Vliegen. Of er meer ATP-titels zullen volgen? Ongetwijfeld! 

 

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogspelersprofieltennis

Alle blogs bekijken

Carlos Alcaraz: het Spaanse wonderkind

Op 5 mei 2021 was het zover. De destijds pas 18-jarige Carlos Alcaraz mocht het, nota bene op zijn verjaardag, voor de eerste keer in zijn loopbaan...

Blessures voorkomen bij tennis

Tennis is een prachtige sport, die zowel op mentaal als op fysiek vlak uitdagend is. Helaas weet vrijwel iedere tennisser dat een blessure soms (la...