Tennis is een prachtige sport, die zowel op mentaal als op fysiek vlak uitdagend is. Helaas weet vrijwel iedere tennisser dat een blessure soms (langdurig) roet in het eten kan gooien. Het is dan ook belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en preventieve maatregelen te nemen, zodat je beperkingen als een buikspier blessure, een kuitblessure of een tennisarm kunt voorkomen. Sjeng Sports weet als geen ander dat een blessure tijdens tennis het laatste is wat je wilt en daarom geven we je in deze blog waardevolle tips, zodat je hopelijk zo lang mogelijk zonder zorgen van deze prachtige sport kunt genieten.  

 

Wat is een tennisarm?  

Een veelvoorkomende blessure onder tennisspelers is de tennisarm. Maar wat is een tennisarm precies? Een tennisarm, een andere benaming voor laterale epicondylitis, is een ‘overbelastingsblessure’ die pijn veroorzaakt aan de buitenkant van de elleboog. Deze blessure ontstaat door repetitieve bewegingen en het voortdurend belasten van de onderarmspieren en pezen. Maar kan je een tennisarm ook voorkomen? Je kunt er in ieder geval wel alles aan doen. Het voorkomen van een tennisarm begint bij een goede techniek en het gebruik van de juiste materialen tijdens het sporten. Daarnaast geven we hier nog enkele tips om een tennisarm te voorkomen.  

 

Warm goed op 

Een goede warming-up bereidt je spieren voor op inspanning en vermindert de kans op blessures. 

Versterk je onderarmspieren 

Regelmatige oefeningen om je onderarmspieren te versterken kunnen helpen om de belasting te verminderen.  

Gebruik de juiste grip 

Zorg ervoor dat je racket de juiste gripmaat heeft en dat je een correcte griptechniek gebruikt.  

Vermijd overbelasting 

Neem regelmatig pauzes tijdens het spelen om overbelasting te voorkomen.  

 

Je hebt een tennisarm, wat te doen?  

Als je, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch een tennisarm oploopt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de tennisarm zo snel mogelijk verdwijnt. Zo dien je genoeg rust te nemen om je arm de tijd te gunnen om te herstellen, kan je fysiotherapie overwegen om gerichte oefeningen en behandelingen te krijgen en is het raadzaam om meer pauzes te nemen en minder zwaar werk te doen. Tevens is het slim om bewegingen een beetje af te wisselen. Normaliter gaat een tennisarm vervolgens vanzelf over. Is dit niet het geval? Overweeg dan fysiotherapie om gerichte oefeningen en behandelingen te krijgen.  

 

Kuitblessure en liesblessure oefeningen 

Een andere blessure die vaak voor komt bij tennissers, is een kuitblessure. Dit is vaak het gevolg van de explosieve bewegingen en snelle richtingsveranderingen die bij de sport horen. Om een kuitblessure te voorkomen, is een goede warming-up en wat stretching essentieel. Zorg ervoor dat je je kuitspieren regelmatig rekt en op die manier versterkt. Op die manier is het eenvoudiger om blessures te voorkomen.  

Liesblessures kunnen erg pijnlijk zijn en komen vaak voor bij tennissers door plotselinge draaibewegingen en schokken. Het is dan ook slim om liesblessure oefeningen te doen, om op die manier blessures te voorkomen. Voorbeelden van zulke liesblessure oefeningen zijn Adductor Stretch (op de grond zitten met je voeten tegen elkaar aan en je knieën langzaam naar de grond drukken), Side Lunges (zijwaartse lunges maken om de spieren in je lies en binnenkant van je dijen te versterken) en Leg Raises (liggen op je zij en je been optillen om de spieren rond je heupen en lies te versterken.  

 

Buikspier blessure 

Een buikspier blessure kan optreden door overbelasting of verkeerde bewegingen. Het versterken van je core-spieren kan helpen om deze blessures te voorkomen. Enkele oefeningen die je kunt doen om jouw buikspieren te versterken zijn Leg Raises, die we hierboven al besproken, planken en Russian Twists. Bij planken houd je een plankpositie aan om je core-spieren te versterken en bij Russian Twists zit je op de grond met je knieën gebogen, leun je iets achterover en draai je bovenlichaam van links naar rechts.  

 

Luister naar je lichaam 

Tennis is natuurlijk een fantastische sport, maar het vergt veel van je lichaam. Door aandacht te besteden aan de juiste technieken, een goede warming-up en gerichte oefeningen, kan je veelvoorkomende blessures als een tennisarm, kuitblessures en buikspier blessures voorkomen. De beste tip: luister naar je lichaam en neem rust wanneer dat nodig is. Zo blijf je fit, kan je blijven spelen en van iedere wedstrijd genieten!

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

Tallon Griekspoor: de man van acht Challenger-titels in één jaar

In 2021 baarde Tallon Griekspoor (28) opzien door in één jaar liefst acht Challenger-titels op zijn naam te schrijven. Het was de grote doorbraak v...

De geschiedenis van rolstoeltennis

Rolstoeltennis. Het is een sport die de grenzen van mogelijkheden verlegt en het bewijs dat beperkingen alleen bestaan in de geest. Deze dynamische...