Rolstoeltennis. Het is een sport die de grenzen van mogelijkheden verlegt en het bewijs dat beperkingen alleen bestaan in de geest. Deze dynamische en competitieve sport biedt een platform voor atleten om hun vaardigheden te tonen en hun passie voor tennis uit te drukken, ongeacht hun fysieke beperkingen. Kijk bijvoorbeeld naar een Esther Vergeer, die zichzelf liefst zevenvoudig paralympisch kampioene rolstoeltennis mag noemen. Sjeng Sports is onder de indruk van zowel rolstoeltennis voor vrouwen als van rolstoel tennis van mannen en dat geeft ons reden genoeg om eens in de geschiedenis van deze bewonderenswaardige sport te duiken.  

 

Hoe is rolstoeltennis ontstaan?  

Rolstoeltennis werd in 1976 geïntroduceerd door Brad Parks. Parks, een Amerikaan die na een skiongeluk gedeeltelijk verlamd raakte, combineerde zijn passie voor tennis met zijn revalidatie en ontwikkelde de basisregels van rolstoeltennis. Deze regels leidden tot de officiële erkenning van rolstoeltennis als sport in 1980, waarna het snel in populariteit groeide. In 1988 werd rolstoel tennis voor het eerst opgenomen als demonstratiesport bij de Paralympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Seoul. Vier jaar later, tijdens de Paralympische Spelen in Barcelona, werd het een officieel onderdeel van de Spelen.  

Sinds de introductie op de Paralympische Spelen heeft rolstoeltennis een indrukwekkende groei doorgemaakt. De International Tennis Federation (ITF) heeft een centrale rol gespeeld in de promotie en de organisatie van rolstoeltennisevenementen wereldwijd. Het leidde ertoe dat er ook de Grand Slam-toernooien hun deuren openden voor rolstoeltennissers en sinds 2007 kunnen deze atleten dus ook deelnemen aan toernooien als Wimbledon, de US Open, de Australian Open en Roland Garros. Deze stap heeft niet alleen de zichtbaarheid, maar zeker ook de erkenning en het respect voor de sport en haar atleten vergroot.  

 

De geschiedenis van het Nederlandse rolstoeltennis 

Nederland heeft een rijke geschiedenis in rolstoel tennis en heeft enkele van de meest succesvolle spelers in de geschiedenis voortgebracht. Esther Vergeer is wellicht de meest bekende naam. Vergeer, door velen beschouwd als de beste rolstoeltennisster aller tijden, heeft een ongekende reeks van successen behaald. Ze is zevenvoudig Paralympisch kampioene rolstoeltennis, is zesmaal Nederlands kampioen rolstoeltennis geworden en voerde de wereldranglijst van rolstoeltennis bij de vrouwen voor zéér lange tijd aan. Misschien nog wel het meest indrukwekkende feit is dat Vergeer een reeks van 470 (!) opeenvolgende overwinningen had. Naast Vergeer heeft net Nederlandse rolstoeltennis bij de vrouwen nog meer geweldige atleten voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Jiske Griffioen, die meerdere Grand Slam-titels en Paralympische medailles won, en Diede de Groot. De Groot is één van de hedendaagse sterren en rijgt de titels inmiddels ook al tijden aaneen.  

 

De impact en de toekomst van rolstoeltennis 

Rolstoeltennis heeft niet alleen een impact gehad op de sportwereld, maar ook op de perceptie van mensen met een beperking. De sport toont de kracht van doorzettingsvermogen en de mogelijkheid om fysieke uitdagingen te overwinnen. Door rolstoeltennis zijn er meer mogelijkheden gekomen voor mensen met een beperking om actief te zijn en deel te nemen aan competitieve sporten. Ook de toekomst van rolstoeltennis ziet er veelbelovend uit, met toenemende steun van internationale sportorganisaties en meer zichtbaarheid in de media. De groei van jeugdprogramma's en de introductie van rolstoeltennis op scholen en in gemeenschappen helpen de sport verder te ontwikkelen en nieuwe talenten te ontdekken. Op naar nóg meer (Nederlandse) sterren aan de top van het internationale rolstoeltennis! 

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

Blessures voorkomen bij tennis

Tennis is een prachtige sport, die zowel op mentaal als op fysiek vlak uitdagend is. Helaas weet vrijwel iedere tennisser dat een blessure soms (la...

De spelregels van rolstoeltennis

Wie in Nederland aan rolstoeltennis denkt, denkt aan Esther Vergeer en Diede de Groot. Vergeer heeft een indrukwekkende erelijst opgebouwd en is on...