Op 5 mei 2021 was het zover. De destijds pas 18-jarige Carlos Alcaraz mocht het, nota bene op zijn verjaardag, voor de eerste keer in zijn loopbaan in een officieel duel opnemen tegen zijn landgenoot én grote voorbeeld Rafael Nadal. Op het gravel van Madrid bleek de ervaren Nadal nog net een maatje te groot voor het Spaanse supertalent (6-1, 6-2), die desondanks al vanaf dat moment de harten van veel tennisliefhebbers veroverde. Deze eerste kennismaking met Alcaraz bleek een opmaat naar een – nu al – waanzinnige carrière voor de Spanjaard. Want slechts drie jaar na die wedstrijd tegen Nadal staat de teller van al op vier Grand Slam-titels. Carlos Alcaraz won de US Open (2022), Carlos Alcaraz won Wimbledon (2023 en 2024) en Carlos Alcaraz won Roland Garros (2024). Ongetwijfeld zal de Australian Open nu ook hoog op z’n lijstje staan.  

 

Naam: Carlos Alcaraz 
Nationaliteit: Spaans 
Geboren op: 5 mei 2003 
Tennishand: Rechts 
Huidige ATP Ranking: 3 

 

Carlos Alcaraz en tennis zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Vanaf het moment dat hij vier jaar was stond het Spaanse wonderkind al op de tennisbaan. Alcaraz werd geboren in Murcia en maakte al op zestienjarige leeftijd zijn debuut op de ATP Tour, doordat hij voor het toernooi van Rio de Janeiro – uiteraard op gravel – een wildcard kreeg. In de tweede ronde van het evenement werd hij uitgeschakeld door de Argentijn Federico Coria en niemand wist op dat moment nog dat deze ‘gravelbijter’ een enkele jaren later de titels aaneen zou rijgen.  

 

Sterk op alle ondergronden 

Want inmiddels weten we wel beter. Carlos Alcaraz is veel meer dan alleen een gravelbijter. Alcaraz kan overal uit de voeten. Niet voor niets heeft hij inmiddels al Grand Slams op drie verschillende ondergronden gewonnen. Het hardcourt van de US Open, het (heilige) gras van Wimbledon en het gravel van Roland Garros: waar hij ook speelt, Alcaraz behoort inmiddels steevast tot de favorieten voor de eindzege. Niet voor niets werd hij al op 12 september 2022, Alcaraz z’n leeftijd was toen negentien jaar, voor het eerst nummer één van de wereld. Het gebeurde nadat hij met de US Open in 2022 zijn eerste Grand Slam-eindzege boekte. Daarvoor had hij echter ook al een aantal ‘aardige resultaten’ neergezet. Zo pakte hij zijn eerste ATP-eindzege op het gravel van het Kroatische Umag, won hij in 2021 de ATP Next Gen Finals in Milaan en won hij in 2022 al de toernooien in Rio de Janeiro, Miami, Madrid én Barcelona.  

 

Indian Wells, Queens en Wimbledon 

De meeste van deze titels, de Next Gen Finals en Miami uitgezonderd, won hij dus op gravel. Des te spectaculairder was het dan ook dat hij de US Open in 2022 won door in de finale overtuigend te winnen van Casper Ruud. Alsof dat nog niet genoeg was, ging hij in 2023 verder met bewijzen dat hij niet alleen goed op gravel uit de voeten kon. Alcaraz won, naast de graveltoernooien in Buenos Aires, Barcelona en Madrid ook op het hardcourt van Indian Wells en het hoogtepunt van zijn jaar volgde in de zomermaanden juni en juli. De Spanjaard bewees door de eindoverwinning op Queens in Londen al goed op gras overweg te kunnen en vervolgde zijn succesverhaal een toernooi later op Wimbledon. Onder meer Matteo Berrettini, Holger Rune en Daniil Medvedev werden overtuigend verslagen, waardoor hij in de finale op zevenvoudig Wimbledon-winnaar Djokovic stuitte. Alcaraz won in vijf sets en liet nogmaals zien over wereldklasse te beschikken.  

 

De ‘double’ in 2024 

Nog steeds aan de hand van zijn coach Juan Carlos Ferrero, die zelf nummer één van de wereld werd kort na de geboorte van Alcaraz in 2003, trok Alcaraz ook in het nieuwe jaar zijn vorm door. En hoe: opnieuw was hij de beste op het toernooi van Indian Wells en even later voegde hij zich in een illuster rijtje door de iconische double, Roland Garros en Wimbledon, vlak achter elkaar te winnen. Iets dat tot dusver alleen Rod Laver, Björn Borg, Rafael Nadal, Roger Federer en Novak Djokovic was gelukt. Het is ongetwijfeld nog lang niet het laatste wat Alcaraz heeft laten zien. De Spanjaard is nog altijd slechts 21 jaar en met al vier Grand Slam-titels op zak is de kans groot dat hij op records van mannen als Federer, Nadal en Djokovic gaat jagen.  

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogspelersprofieltennis

Alle blogs bekijken

De tradities van Wimbledon

De tradities van Wimbledon  Wimbledon tennis: voor veel tennisliefhebbers is het hét hoogtepunt van het jaar in de tennissport. Het is het oudste...

Tallon Griekspoor: de man van acht Challenger-titels in één jaar

In 2021 baarde Tallon Griekspoor (28) opzien door in één jaar liefst acht Challenger-titels op zijn naam te schrijven. Het was de grote doorbraak v...