De tradities van Wimbledon 

Wimbledon tennis: voor veel tennisliefhebbers is het hét hoogtepunt van het jaar in de tennissport. Het is het oudste en meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld en staat niet alleen bekend om het hoge tennisniveau, maar zeker ook om de tradities en de unieke sfeer. Van de prachtige grasbanen in Londen tot aan de dresscode op Wimbledon: deze Grand Slam is doordrenkt van geschiedenis en etiquette die dit toernooi zo speciaal maken. Reden genoeg voor Sjeng Sports om een aantal van deze tradities, zoals de Wimbledon witte kleding en de aardbeien met slagroom, voor je uit te lichten.  

 

Het gras: het hart van Wimbledon 

Wimbledon is het enige Grand Slam-toernooi dat nog op gras wordt gespeeld. De te allen tijde perfect onderhouden grasbanen geven het spel een uniek karakter en vereisen bovendien een speciale speelstijl van de tenniss(t)ers. Het gras maakt het spel ‘sneller’ en zorgt voor verrassende balbewegingen, wat extra uitdaging en opwinding aan de wedstrijden toevoegt. De zorg voor de banen is een wetenschap op zich, zeker in de edities van Wimbledon waarbij er veel regen valt. Het uitgebreide en ervaren team van de zogenoemde ‘groundsmen’ zorgt er echter altijd weer voor dat het gras altijd in topconditie is.  

 

De dresscode op Wimbledon: verplichte witte tenniskleding 

Eén van de meest kenmerkende aspecten van het toernooi is de strikte dresscode op Wimbledon voor de spelers. Wie denkt aan Wimbledon kleding, die denkt natuurlijk aan wit. Sinds 1963 moeten alle spelers volledig witte kleding dragen tijdens hun wedstrijden. Deze ‘Wimbledon witte kleding regel’ werd ingesteld om de traditionele en klassieke uitstraling van het toernooi te behouden. Het Wimbledon outfit is niet alleen een symbool van traditie, maar tekent bovendien het respect voor de sport. Spelers kunnen worden gediskwalificeerd als ze zit niet aan de dresscode voor Wimbledon houden, wat aangeeft hoe serieus het toernooi deze regel neemt.  

 

Aardbeien met slagroom sinds 1877 

Naast de Wimbledon witte kleding zijn ook de aardbeien met slagroom echt tekenend voor Wimbledon. Het genieten van verse aardbeien met slagroom is dan ook één van de meest geliefde tradities van Wimbledon. Sinds de eerste editie van het toernooi in 1877 is deze lekkernij een favoriet onder de bezoekers. Ieder jaar wordt er tijdens het toernooi meer dan 28.000 kilogram aardbeien en meer dan 10.000 liter slagroom geconsumeerd. De combinatie van aardbeien en slagroom is in Londen uitgegroeid tot een symbool van de zomerse elegantie die Wimbledon tennis zo uniek maakt.  

 

Het Centre Court als historische plek 

Het Centre Court van Wimbledon is één van de meest iconische locaties in de sportwereld. Met een capaciteit van bijna 15.000 toeschouwers en het beroemde intrekbare dak, biedt het een perfecte setting voor de fraaie wedstrijden die hier plaatsvinden. De sfeer op het Centre Court, bekend om de groene tribunes en de Royal Box, ademt geschiedenis en historie uit. Over de Royal Box gesproken: ook de aanwezigheid van de Britse koninklijke familie is een traditie die Wimbledon van andere toernooien onderscheidt. Sinds de oprichting van het toernooi hebben leden van de koninklijke familie regelmatig de wedstrijden bijgewoond, met name zittend in de speciale Royal Box op het Centre Court. Deze koninklijke aanwezigheid voegt een extra vleugje prestige toe aan het toernooi en trekt wereldwijde aandacht.  

 

Henman Hill 

De grote ‘grasberg’ buiten het Centre Court van Wimbledon, waar veel mensen naar het Wimbledon tennis kijken, staat bekend als Henman Hill. Deze plek werd vernoemd naar de Britse tennisser Tim Henman, die populair was in de jaren ’90 en de vroege jaren 2000. De laatste jaren wordt deze plek ook wel Murray Mound genoemd, als eerbetoon aan de Britse tennisser Andy Murray die Wimbledon in 2013 en 2016 op zijn naam wist te schrijven. De Henman Hill, of de Murray Mound, is een geliefde locatie voor fans die geen tickets hebben voor de hoofdtribune maar wel de wedstrijden op grote schermen willen volgen. Door de vele bezoekers die dagelijks bijeen komen op Henman Hill staat deze plek bekend als uniek, gezellig en levendig.  

 

De onzichtbare helden: de ballenjongens en -meisjes 

De ballenjongens en meisjes van Wimbledon spelen een cruciale rol in het soepele toernooi van het toernooi. Hun professionele en onopvallende aanwezigheid zorgt ervoor dat de wedstrijden zonder haperingen verlopen. Deze jonge ‘helpers’ ondergaan een strenge training en een nauwkeurig selectieproces, om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de hoge standaarden van Wimbledon. 

 

Scoor jouw eigen Wimbledon witte kleding bij Sjeng Sports 

Wil je na het lezen van alle tradities van Wimbledon zelf ook wel eens een potje tennissen in een echt Wimbledon outfit? Scoor dan jouw Wimbledon witte kleding bij Sjeng Sports, die een uitgebreide collectie witte tenniskleding voor je op voorraad heeft! Of je nu op zoek bent naar een korte broek, een jurkje of een mooie polo: bij Sjeng Sports vindt u alles wat u nodig heeft om er op de baan net zo stijlvol uit te zien als de professionals! Onze hoogwaardige materialen en moderne designs zorgen ervoor dat je niet alleen stijlvol, maar ook comfortabel kunt tennissen. 

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

Voorbeschouwing Olympische Spelen

Olympische Spelen tennis 2024: wie worden de opvolgers van Zverev en Bencic? De Olympische Spelen in Parijs staan op het punt van beginnen en dat b...

Carlos Alcaraz: het Spaanse wonderkind

Op 5 mei 2021 was het zover. De destijds pas 18-jarige Carlos Alcaraz mocht het, nota bene op zijn verjaardag, voor de eerste keer in zijn loopbaan...