Komende week staat de tenniswereld weer in het teken van de Davis Cup. Van 10 tot en met 15 september 2024 wordt de groepsfase van de Davis Cup afgewerkt, waarvoor ook Nederland zich weer geplaatst heeft. De manschappen van bondscoach Paul Haarhuis nemen het in Groep A op tegen België, Brazilië en titelverdediger Italië, dat vorig jaar onder aanvoering van nummer één van de wereld Jannik Sinner de Davis Cup in de wacht wist te slepen. Wie vertegenwoordigen Nederland deze keer met het Davis Cup tennis? Hoe ziet het Davis Cup schema eruit en wanneer vindt de Davis Cup finale plaats? Sjeng Sports zet alles voor je op een rijtje! 

 

Robin Haase weer eens van de partij 

Haarhuis heeft vijf spelers geselecteerd voor de wedstrijden tegen België, Brazilië en Italië. Als enkelspecialisten vertegenwoordigen Tallon Griekspoor (ATP-39), Botic van de Zandschulp (ATP-68) en Jesper de Jong (ATP-131) de Nederlandse ploeg. Laatstgenoemde draait een sterk jaar en debuteert in de selectie van Haarhuis. Als dubbelspecialisten reizen Wesley Koolhof en Robin Haase af naar Bologna, waar de wedstrijden uit Groep A worden afgewerkt. Voor Haase is het de eerste keer in 2,5 jaar tijd dat hij weer eens deel uitmaakt van ‘Oranje’. Hij krijgt de voorkeur boven andere dubbelspecialisten zoals Jean-Julien Rojer en Matwé Middelkoop.  

Voor Van de Zandschulp komen de Davis Cup-wedstrijden op een uitstekend moment. De Veenendaler kende een lastig jaar, maar speelde recent overtuigend op de US Open en versloeg Denis Shapovalov voordat hij stuntte met een ruime zege op niemand minder dan Carlos Alcaraz. Ook Griekspoor tankte vertrouwen met twee overwinningen op diezelfde US Open, terwijl dubbelspelers Koolhof en Haase zich ongetwijfeld weer van hun beste kant willen zien. Haase vanwege het feit dat hij voor het eerst sinds 2,5 jaar weer eens is geselecteerd voor de Davis Cup, terwijl Koolhof aan het eind van 2024 een punt achter zijn loopbaan zet en dus aan zijn laatste wedstrijden voor Nederland in de Davis Cup bezig is.  

 

De tegenstanders 

België 

Nederland komt dus drie keer in actie in de groepsfase in Bologna, waarbij België op 10 september de eerste tegenstander is. Op papier is Nederland de favoriet tegen de Belgen, die Zizou Bergs (ATP-72), Raphaël Collignon (ATP-194) en Alexander Blockx (ATP-253) als enkelspelers hebben afgevaardigd en met Sander Gillé en Joran Vliegen twee dubbelspecialisten in huis hebben. Normaliter is David Goffin de onbetwiste nummer één bij België als het om het enkelspel gaat, maar de ervaren Goffin is dit keer afwezig. Dat komt doordat de vrouw van de 33-jarige Belg op het punt van bevallen staat. 

Brazilië 

Op 12 september is Brazilië de tweede opponent van de Nederlandse ploeg. Zij hebben gekozen om Thiago Monteiro, Joao Fonseca en Felipe Meligeni als enkelspelers naar Bologna te laten afreizen, terwijl Rafael Matos en Marcelo Melo in principe de dubbelpartijen op zich zullen nemen. Melo wordt vlak na de Davis Cup groepsfase 41 jaar en is dus één van de oudste spelers die aan de Davis Cup groepsfase meedoet. Toch mag hij niet onderschat worden: Melo is een voormalig nummer één van de wereld in het dubbelspel en heeft, sinds dat hij de Tour in 2007 betrad, al 38 titels in het dubbelspel op zak.  

Italië 

Als laatste in deze groep, op 15 september, treft de ploeg van Haarhuis de sterke titelverdediger Italië. Een fijne gedachte voor onder meer Griekspoor en Van de Zandschulp is dat Jannik Sinner, nummer één van de wereld, ontbreekt in Bologna. Hij won afgelopen zondag de US Open en krijgt nu rust. Ook Lorenzo Musetti is er niet bij, maar toch heeft Italië een beresterk team op de been. Zo staan Matteo Berrettini, Flavio Cobolli en Matteo Arnaldi op de line-up en heeft de Italiaanse bondscoach als dubbelspecialisten Andrea Vavassori en Simone Bolelli geselecteerd.  

 

Davis Cup 2024 groepsfase schema Nederland: 
10 september: Nederland – België (15.00 uur, Bologna) 
12 september: Nederland – Brazilië (15.00 uur, Bologna) 
15 september: Italië – Nederland (15.00 uur, Bologna) 

Nederland moet proberen om bij de eerste twee landen in de groep te komen. De twee beste landen van de groep plaatsen zich voor de Final 8 van de Davis Cup Finals. Deze worden van 19 tot en met 24 november gehouden in het Spaanse Málaga. De andere zes landen die zich voor de Final 8 plaatsen komen uit de groepen B, C en D. Ook deze landen proberen zich de komende dagen te plaatsen. Hieronder geven we je een overzicht van alle groepen die tijdens deze week Davis Cup tennis in actie komen.  

 

Groep A (Bologna): Italië, Nederland, België en Brazilië 
Groep B (Valencia): Australië, Tsjechië, Frankrijk en Spanje 
Groep C (Zhuhai): Duitsland, Verenigde Staten, Slowakije en Chili 
Groep D (Manchester): Canada, Finland, Groot-Brittannië en Argentinië 

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

Eerste US Open-titel voor Sinner, Sabalenka beste bij de vrouwen

Jannik Sinner heeft de tweede Grand Slam-eindzege uit zijn loopbaan te pakken. De Italiaanse nummer één van de wereld was in de US Open-finale van ...

Nederland plaatst zich op de valreep voor voor Final 8 Davis Cup

Nederland heeft zich voor het derde jaar op rij geplaatst voor de kwartfinales van de Davis Cup. In een groep samen met Italië, Brazilië en België ...