Op zijn vijfde Olympische Spelen is het hem dan eindelijk gelukt. Novak Djokovic heeft een gouden plak behaald op de Olympische Spelen in Parijs door in de finale af te rekenen met zijn rivaal Carlos Alcaraz. In een lange partij, die eindigde in 7-6/7-6 in het voordeel van de Serviër, was Djokovic het scherpst op de belangrijke momenten. Hierdoor heeft de tennisgrootheid ook het laatste gaatje op zijn erelijst opgevuld. In het vrouwentoernooi ging de zege verrassend naar Qinwen Zheng. De Chinese, die op weg naar de finale onder meer de Poolse topfavoriete Iga Swiatek uitschakelde, versloeg Donna Vekic met 6-2/6-3 in de eindstrijd van het tennis op de Olympische Spelen.

 

Hoe is het de Nederlanders vergaan op de Olympische Spelen in Parijs?

Ondanks de vele afmeldingen stonden er uiteraard ‘gewoon’ heel veel grote namen op de deelnemerslijst in Parijs. Nederland was in het enkelspel met Robin Haase, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus met drie troeven vertegenwoordigd op het terrein van Roland Garros. Waar Haase in zijn eerste ronde onderuit ging tegen de Oostenrijker Sebastian Ofner, wisten onze andere twee landgenoten hun eerste partijen tijdens de Olympische Spelen tennis 2024 wel te winnen. Griekspoor versloeg Petros Tsitsipas – de broer van – in twee sets, terwijl Rus afrekende met Olivia Gadecki. Helaas was het een ronde later klaar voor de twee overgebleven Nederlanders bij het tennis op de Olympische Spelen. Beide spelers kregen te maken met een speler die uiteindelijk de finale zou bereiken: Rus verloor van Zheng, terwijl Griekspoor zijn meerdere moest erkennen in Alcaraz.

 

Djokovic gunt Nadal slechts vijf games

In de tweede ronde van het mannentoernooi was het direct tijd voor een clash waar veel tennisliefhebbers naar uit hadden gekeken. Djokovic nam het op tegen Rafael Nadal. Het bleek – zeker in de eerste set - eenrichtingsverkeer, want Djokovic versloeg zijn oude rivaal met 6-1/6-4. Verder volgden er in de tweede ronde van zowel het mannen- als het vrouwentoernooi bij het tennis op de Olympische Spelen allemaal vrij logische uitslagen, maar dat was in de derde ronde wel anders. Zo schakelde Felix Auger-Aliassime Daniil Medvedev uit, won Anna Karolina Schmiedlova van Roland Garros-finaliste Jasmine Paolini en werd ook Coco Gauff verrassend uitgeschakeld. De Amerikaanse kon haar favorietenrol niet waarmaken tegen Vekic en verloor in twee sets: 7-6/6-2.

In de kwartfinales stonden er een aantal aantrekkelijke potten op het programma in Parijs. Djokovic verschalkte Stefanos Tsitsipas, Auger-Aliassime toonde zijn goede vorm met een knappe gravelzege op Casper Ruud, Alcaraz won in twee sets van Tommy Paul en Lorenzo Musetti stootte Alexander Zverev van zijn Olympische troon (7-5/7-5). Bij het vrouwentoernooi liet Schmiedlova opnieuw zien een reuzendoder te zijn door te winnen van kersvers Wimbledon-winnares Barbora Krejcikova en daarnaast werden er drie fraaie driesetters gespeeld, waarbij Vekic, Swiatek en Zheng als winnaar uit de strijd kwamen tegen respectievelijk Marta Kostyuk, Danielle Collins en Angelique Kerber.

 

Zheng stunt in halve finale tegen Swiatek

Hoe spannend sommige kwartfinales tijdens het tennis op de Olympische Spelen waren, zo snel gingen sommige halve finales in Parijs voorbij. Zo rekende Alcaraz eenvoudig af met Auger-Aliassime (6-1/6-1) en was Djokovic veel sterker dan Musetti: 6-4/6-2. Ook in het vrouwentoernooi werden beide halve finales in twee sets afgedaan. Vekic won overtuigend met 6-4/6-0 van Schmiedlova en even daarvoor zorgde Zheng misschien wel voor de grootste stunt wat betreft het tennis op de Olympische Spelen. 

De Chinese nam het in haar halve finale namelijk op tegen Swiatek, die als absolute topfavoriete werd gezien voor de eindzege in Parijs. Swiatek is al tijden de nummer één van de wereld en wist na zes deelnames al vier keer Roland Garros op haar nam te schrijven, maar ging verrassend onderuit tegen haar Chinese opponente: 6-2/7-5. Het leidde ertoe dat Zheng het in de finale op mocht nemen tegen Vekic, terwijl Djokovic en Alcaraz in de mannenfinale tegen elkaar speelden.

 

Goud voor Zheng en Djokovic

Bij het vrouwen- en mannen toernooi gingen de bronzen medailles naar respectievelijk Swiatek en Musetti, waarna de finales van het tennis op de Olympische Spelen van 2024 werden gespeeld. Bij de vrouwen was het al snel duidelijk dat het goud naar Zheng zou gaan. De Chinese won de eerste set al zeer eenvoudig en kwam ook in het tweede bedrijf niet in de problemen: 6-2/6-3. Bij de mannen was het, zoals verwacht, een stuk spannender. Zowel Djokovic als Alcaraz was vooral op eigen service sterk en dat zorgde ervoor dat beide sets moesten worden beslist door een tiebreak. In beide tiebreaks bleek Djokovic op de beslissende momenten de sterkste speler en zodoende heeft de Serviër, op 37-jarige (!) leeftijd, zijn o zo gewenste gouden medaille in het tennis op de Olympische Spelen toch nog binnen weten te halen.

Medailles mannen enkelspel Olympische Spelen tennis:
Goud: Novak Djokovic (Servië)
Zilver: Carlos Alcaraz (Spanje)
Brons: Lorenzo Musetti (Italië)

Medailles vrouwen enkelspel Olympische Spelen tennis:
Goud: Qinwen Zheng (China)
Zilver: Donna Vekic (Kroatië)
Brons: Iga Swiatek (Polen) 

Medailles mannen dubbelspel Olympische Spelen tennis:
Goud: Matthew Ebden en John Peers (Australië)
Zilver: Rajeev Ram en Austin Krajicek (Verenigde Staten)
Brons: Taylor Fritz en Tommy Paul (Verenigde Staten) 

Medailles vrouwen dubbelspel Olympische Spelen tennis:
Goud: Jasmine Paolini en Sara Errani (Italië)
Zilver: Mirra Andreeva en Diana Shnaider (Wereld)
Brons: Cristina Bucsa en Sara Sorribes Tormo (Spanje)

Medailles gemengd dubbelspel Olympische Spelen tennis:
Goud
: Tomas Machac en Katerina Siniakova (Tsjechië)
Zilver: Zhizhen Zhang en Xinyu Wang (China)
Brons: Felix Auger-Aliassime en Gabriela Dabrowski (Canada)

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

De Esther Vergeer Foundation

De Esther Vergeer Foundation is opgericht door de legendarische Nederlandse rolstoeltennisser Esther Vergeer. Met een indrukwekkende carrière – Ver...

Wie wint de Toronto Open 2024?

Roland Garros, Wimbledon en het tennistoernooi op de Olympische Spelen zitten er weer op en dus schakelt de internationale tennistop weer over naar...