De laatste vijf edities van zowel het herentoernooi als het damestoernooi van de US Open kende liefst vijf verschillende winnaars. Zéér uniek voor een Grand Slam-toernooi, waar uiteindelijk toch vaak dezelfde namen boven komen drijven. Afgelopen edities mochten Novak Djokovic en Coco Gauff de trofee omhoog houden en beide tennistoppers staan dit jaar weer klaar om hun titel in New York te verdedigen. Ze moeten daarbij echter wel rekening houden met forse concurrentie. Wie zijn de favorieten voor de eindzege van de US Open 2024 eigenlijk? Welke Nederlanders hebben zich geplaatst voor het eindtoernooi en hebben zij een gunstige loting voor deze editie van de US Open Cup? Sjeng Sports heeft een uitgebreide voorbeschouwing voor de US Open van 2024, waardoor je vanaf moment één op de eerste rij zit!  

 

Volledige top-twintig van de wereld aanwezig 

De concurrentie voor Djokovic, die zijn titel ongetwijfeld wilt prolongeren in New York, mag met recht moordend genoemd worden. De hele mondiale top-twintig is aanwezig in Amerika om een gooi te doen naar de eindoverwinning op de laatste Grand Slam van het jaar. Jannik Sinner en Carlos Alcaraz, respectievelijk de nummers één en drie van de wereld, willen het de Serviër zo moeilijk mogelijk maken en datzelfde geldt voor sterke uitdagers als Alexander Zverev en voormalig US Open-winnaar Daniil Medvedev 

Maar daar blijft het niet bij. De voorbereidingstoernooien op het hardcourt hebben uitgewezen dat er ook op deze ondergrond ruimte is voor verrassingen. Sinner was weliswaar de beste in Cincinnati, maar de winnaars in Washington (Sebastian Korda), Toronto (Alexei Popyrin) en Winston-Salem (Lorenzo Sonego) mogen toch echt verrassend worden genoemd. Het geeft aan dat de tennistop steeds breder wordt en er een hele waslijst aan outsiders voor dit titel kan worden gemaakt. Zeker voor de US Open, waar er de afgelopen vijf jaar met Rafael Nadal, Dominic Thiem, Daniil Medvedev, Carlos Alcaraz en Novak Djokovic steeds een andere winnaar was.  

 

Veel kanshebbers bij de vrouwen 

Ook bij de vrouwen staat vrijwel de hele wereldtop op de line-up. Alleen Ons Jabeur, die in 2022 nog de finale van de US Open haalde, ontbreekt wegens blessureleed. Dat betekent dat titelverdedigster Coco Gauff gewoon van de partij is en datzelfde geldt voor wereldtoppers als Iga Swiatek, Aryna Sabalenka en Elena Rybakina. Daarnaast staan ook oud-winnaressen als Bianca Andreescu, Naomi Osaka, Sloane Stephens en Emma Raducanu op de deelnemerslijst en ook Qinwen Zheng is weer van de partij. De Chinese behaalde goud op de Olympische Spelen, bereikte de finale op de Australian Open en wil nu doorpakken door ook haar eerste Grand Slam-titel binnen te slepen.  

 

Iemand met wie ook zeker rekening moet worden gehouden, is Jessica Pegula. Pegula won het toernooi van Toronto en wist even later ook de finale in Cincinnati te bereiken. Pegula is dus goed op weg in eigen land en zal dan ook hoge ogen willen gooien door minimaal US Open finale te willen bereiken. Overigens verloor ze de finale in Cincinnati van Sabalenka, die daarmee ook toonde haar goede vorm te pakken te hebben. De Wit-Russische verloor geen set in Cincinnati en mag het in haar eerste ronde in New York gaan opnemen tegen de Australische Priscilla Hon, die zich via de kwalificaties wist te plaatsen voor de US Open. Overigens mag de naam van Linda Noskova ook niet onbenoemd blijven. Zij wist het toernooi in Monterrey, het laatste voorbereidingstoernooi voor de US Open, te winnen. Op weg naar de eindzege versloeg ze onder meer Xiyu Wang, Elina Svitolina en Emma Navarro. Zeker een dame om rekening mee te houden dus! 

 

Welke Nederlanders doen er mee aan de US Open?  

Er doen dit jaar drie Nederlanders mee aan de US Open. Bij het mannentoernooi hebben Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp zich geplaatst, terwijl bij de vrouwen Arantxa Rus de enige Nederlandse troef is. Jesper de Jong, Gijs Brouwer, Tim van Rijthoven, Suzan Lamens en Arianne Hartono mochten zich via de kwalificaties proberen te plaatsen voor het hoofdtoernooi, maar voor allen eindigde het avontuur zonder succes.  

Griekspoor, die een ongelukkige voorbereiding kende, neemt het in de eerste ronde op tegen Sumit Nagal. Als hij deze partij weet te winnen, volgt er een ontmoeting met de winnaar van het duel tussen Sebastian Baez en Luciano Darderi. Van de Zandschulp kruist de degens met Denis Shapovalov en treft hoogstwaarschijnlijk niemand minder dan Alcaraz als het hem lukt om de Canadees te verschalken. Rus speelt in haar eerste ronde tegen de Roemeense Ana Bogdan. Als onze landgenote haar partij weet te winnen, speelt ze in de volgende ronde tegen Anna Blinkova of Emma Navarro.

 

De US Open begint op maandag 26 augustus en duurt tot en met 9 september. 

Laatste winnaars US Open 
2019: Rafael Nadal (m) en Bianca Andreescu (v) 
2020: Dominic Thiem (m) en Naomi Osaka (v) 
2021: Daniil Medvedev (m) en Emma Raducanu (v) 
2022: Carlos Alcaraz (m) en Iga Swiatek (v) 
2023: Novak Djokovic (m) en Coco Gauff (v) 

 

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

Sinner en Sabalenka winnen Cincinnati Open 2024

Jannik Sinner heeft op de Cincinnati Open laten zien op tijd in vorm te zijn voor de US Open. De Italiaanse nummer één van de wereld wist de eindst...

Eerste US Open-titel voor Sinner, Sabalenka beste bij de vrouwen

Jannik Sinner heeft de tweede Grand Slam-eindzege uit zijn loopbaan te pakken. De Italiaanse nummer één van de wereld was in de US Open-finale van ...