Jannik Sinner heeft op de Cincinnati Open laten zien op tijd in vorm te zijn voor de US Open. De Italiaanse nummer één van de wereld wist de eindstrijd overtuigend te winnen van Frances Tiafoe, die zich in zijn thuisland verrassend ontpopte tot de andere finalist: 7-6, 6-2. Bij het vrouwentoernooi van de Cincinnati Masters ging de titel naar Aryna Sabalenka. De Wit-Russische klopte Jessica Pegula, die een week eerder al het toernooi van Toronto op haar naam schreef en nu ook weer tot de finale reikte. Sabalenka, nummer drie geplaatst op de Cincinnati Open, won de finale in ruim een uur tennis met 6-3/7-5.  

 

Griekspoor al vroeg onderuit 

Voor de enige Nederlander die meedeed aan de Cincinnati Masters was het toernooi snel voorbij. Tallon Griekspoor verloor in de eerste ronde van de Amerikaan Alex Michelsen. Griekspoor vocht zich na een zwakke eerste set knap terug, maar wist dit niveau in de derde set niet door te zetten. Flavio Cobolli was verrassend te sterk voor Tommy Paul en ook Sebastian Korda, die enkele weken eerder nog het toernooi van Washington op z’n naam schreef, sneuvelde in de eerste ronde. Hetzelfde gold voor Alexei Popyrin. De Australiër, die kort voor de Cincinnati Masters nog stuntte door de Toronto Open te winnen, verloor van de Fransman Gael Monfils.  

Wie dacht dat Monfils met deze overwinning al zijn kruit verschoten had kwam bedrogen uit. In de tweede ronde wist hij namelijk voor dé verrassing van het toernooi te zorgen door Carlos Alcaraz met een nederlaag naar huis te sturen. Na een slopende partij van 2,5 uur kwam de Fransman als sterkste uit de strijd. De tweede ronde bleek sowieso een valkuil voor veel toppers op het tennistoernooi van Cincinnati. Grigor Dimitrov ging onderuit tegen Fabian Marozsan, Stefanos Tsitsipas verloor van Jack Draper en als klap op de vuurpijl was Jiri Lehecka te sterk voor Daniil Medvedev 

 

Einde toernooi voor Gauff en Rybakina 

Ook bij de vrouwen bleek de tweede ronde voor veel toppers een bananenschil. Coco Gauff, als tweede geplaatst in Cincinnati, verloor van Yulia Putintseva en de als vierde geplaatste Elena Rybakina kwam tekort tegen Leylah Fernandez. Ook voor Jelena Ostapenko was het toernooi al vroegtijdig klaar. De Letse, die de eerste set nog ruim won (6-2), ging vervolgens hard onderuit tegen Elina Avanesyan. Andere toppers in het schema, zoals Sabalenka, Mirra Andreeva, Jasmine Paolini en natuurlijk Iga Swiatek, gingen zonder al te veel problemen door naar de volgende ronde.  

De derde ronde, oftewel de achtste finales, brachten bij zowel de mannen als de vrouwen weinig verrassingen. Sinner had een ‘makkie’ door een opgave van Jordan Thompson en namen als Andrey Rublev, Alexander Zverev en Ben Shelton rekenden in twee sets af met hun tegenstanders. Voor Monfils bleek de achtste finale het eindstation. Hij won weliswaar de eerste set van Holger Rune, maar moest vervolgens zijn meerdere erkennen in de jonge Deen. Ook Draper, Tiafoe en Hubert Hurkacz drongen door tot de kwartfinales, terwijl er in het vrouwentoernooi met het duel tussen Andreeva en Paolini al een echte kraker op het programma stond. De winst ging naar Andreeva, die in drie sets zegevierde. 

 

Spannende driesetters 

In de kwartfinales van de Cincinnati Open werden er een aantal bloedstollende potten afgewerkt. Zowel de wedstrijd tussen Sinner en Rublev als die tussen Zverev en Shelton leverde een lange driesetter op, waarbij Sinner en Zverev uiteindelijk aan het langste eind trokken. Aan de andere kant van het schema won Rune overtuigend van Draper, terwijl Hurkacz noodgedwongen moest opgeven tegen Tiafoe. Bij de vrouwen rekenden Sabalenka en Swiatek af met respectievelijk Liudmila Samsonova en Andreeva. Paula Badosa won haar partij van Anastasia Pavlyuchenkova en ook het duel tussen Pegula en Fernandez mondde uit in een echte, drie uur durende, kraker die uiteindelijk door Pegula over de streep werd getrokken.   

Het zorgde ervoor dat de halve finales bij de mannen Sinner-Zverev en Tiafoe-Rune werden, terwijl bij de vrouwen Sabalenka-Swiatek en Badosa-Pegula op het programma stonden. Het duel tussen Zverev en Sinner werd de spannendste en het duurde ook bij deze partij ruim drie uur voor de strijd gestreden was in het voordeel van de Italiaan. In de finale mocht hij het opnemen tegen de verrassend sterke Tiafoe, die de eerste set nog verloor van Rune maar zich vervolgens terugvocht om een finaleplek veilig te stellen. Bij de vrouwen lukte het Sabalenka om de als eerste geplaatste Swiatek uit te schakelen, terwijl Pegula aan het langste eind trok in haar partij tegen Badosa.  

 

Zeges voor Sinner en Sabalenka 

Tiafoe kon in de eerste set van de finale nog knap bijblijven bij Sinner, maar zag dat de jonge Italiaan net iets beter was in de tiebreak. In de tweede set ging het vervolgens snel: Sinner wist al snel twee breaks te plaatsen en bij het vierde matchpoint lukte het om voor de eerste keer in zijn loopbaan het ATP Cincinnati te winnen. Bij de vrouwen ging de titel zoals gezegd naar Sabalenka. Ook voor haar was het de eerste keer dat zij de eindzege van de Cincinnati Masters op haar naam schreef. Pegula bleef lang tegenstribbelen, maar moest zich uiteindelijk met 6-3/7-5 gewonnen geven.  

 

Winnaars Cincinnati Open 2024 
Herenenkelspel: Jannik Sinner 
Damesenkelspel: Aryna Sabalenka  
Herendubbelspel: Marcelo Arevalo en Mate Pavic 
Damesdubbelspel: Asia Muhammad en Erin Routliffe 

 
 

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

De geschiedenis van de US Open

De US Open is één van de meest prestigieuze tennistoernooien ter wereld. Net als Wimbledon, Roland Garros en de Australian Open is dit één van de v...

Wie gaat er dit jaar met de US Open-titel vandoor?

De laatste vijf edities van zowel het herentoernooi als het damestoernooi van de US Open kende liefst vijf verschillende winnaars. Zéér uniek voor ...