Team Europa grote favoriet voor winst Laver Cup 2024

Van 20 tot en met 22 september 2024 is het weer tijd voor de Laver Cup. Het is de zevende editie van het prestigieuze toernooi, waarin Team Europa (onder leiding van captain Björn Borg) het opneemt tegen Team Wereld, dat John McEnroe als captain heeft. Dit jaar is de Duitse hoofdstad Berlijn de gastheer van het altijd spectaculaire tennis tijdens de Laver Cup en ook deze editie staan er weer vele grote namen op de line-up. Wil jij goed voorbereid zijn op de Rod Laver Cup van dit jaar? Lees de voorbeschouwing van Sjeng Sports eens goed door en je weet precies wat je de komende drie dagen te wachten staat!

 

Een stukje historie

De Laver Cup, vernoemd naar tennislegende Rod Laver, is een tennistoernooi dat sinds 2017 op de tenniskalender staat. Enkel in 2020 werd het toernooi door toedoen van de coronapandemie noodgedwongen overgeslagen. Waar de eerste vier edities nog door Team Europa werden gewonnen, waren de edities van 2022 en 2023 een prooi voor Team Wereld. Met name de editie van 2022 was een historische: niet alleen omdat Team Wereld de Europeanen met liefst 13-2 versloeg, maar zeker omdat er op dat toernooi afscheid werd genomen van Roger Federer. Samen met zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal moest hij na een enerverende dubbelpartij uiteindelijk buigen voor de Amerikaanse tegenstanders Jack Sock en Frances Tiafoe, waarna het tranendal onder de tennisliefhebbers – en Federer en Nadal zelf – kon beginnen.

 

Hoe ziet het speelschema eruit?

Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september worden er twaalf wedstrijden afgewerkt door allerlei spelers die behoren tot de internationale tennistop. Zowel Team Europa als Team Wereld is met zes tennissers vertegenwoordigd en al deze supersterren nemen het in zowel enkel- als dubbelwedstrijden tegen elkaar op. Vrijdag wordt er afgetrapt met drie enkelpartijen en een dubbelwedstrijd, waarna dit format zaterdag opnieuw wordt afgewerkt. Op zondag staat er eerst een dubbelpartij op de agenda, waarna er nog drie enkelpartijen worden gespeeld indien de onderlinge strijd tussen Team Europa en Team Wereld nog niet is beslist. Heeft één van de twee teams het magische aantal van dertien punten behaald? Dan is de eindoverwinning binnen.

 

Maar hoe gaat het dan precies met de puntentelling? Iedere gewonnen wedstrijd levert één of meerdere punten op. Om het zo lang mogelijk spannend te houden, loopt het aantal per wedstrijd te verdienen punten per dag op. Op vrijdag haal je met een overwinning één punt binnen, op zaterdag verdien je twee punten met een zege en op zondag kan je zelfs drie punten bijschrijven als je een duel weet te winnen. Staat er na de twaalf wedstrijden nog steeds een gelijkspel op het scorebord? Dan wordt er één set in het dubbelspel gespeeld om te bepalen wie de grote winnaar is van de Laver Cup 2024.

 

Wie vaardigen Team Europa en Team Wereld dit jaar af tijdens de Laver Cup?

Ondanks dat grote namen als Novak Djokovic en Jannik Sinner komend weekend afwezig zijn, komt het Team Europa van Björn Borg met genoeg grote namen naar het hardcourt van Berlijn. Zo maakt Carlos Alcaraz zijn debuut op de Laver Cup en heeft hij met Alexander Zverev, Daniil Medvedev, Casper Ruud, Stefanos Tsitsipas en Grigor Dimitrov alleen maar wereldtoppers aan zijn zijde. Captain McEnroe van Team Wereld koos voor Frances Tiafoe, Taylor Fritz, Francisco Cerundolo, Ben Shelton, Alejandro Tabilo en Thanasi Kokkinakis en beschikt dus eveneens over spelers van hoge kwaliteit. Andere grote spelers die er andere jaren wél bij waren, zoals Tommy Paul, Alex de Minaur en Felix Auger-Aliassime, komen dit jaar niet in actie voor Team Wereld.

 

Wie is de favoriet voor de eindzege?

Op het eerste oog lijkt Team Europa de grote favoriet voor het winnen van de Laver Cup 2024. Zeker als je kijkt naar de posities op de ATP Ranking van de spelers die dit jaar geselecteerd zijn om mee te doen. Waar Team Europa de nummers 2 (Zverev), 3 (Alcaraz), 5 (Medvedev), 9 (Ruud), 10 (Dimitrov) en 12 (Tsitsipas) van de wereld afvaardigt, moet Team Wereld het doen met de nummers 7 (Fritz), 16 (Tiafoe), 17 (Shelton), 22 (Tabilo), 31 (Cerundolo) en 78 (Kokkinakis) van de wereld. Echter is de Laver Cup een toernooi op zich en kan er – ook zeker in het dubbelspel - van alles gebeuren, waardoor het allerminst zeker is dat het een dikke zege voor Team Europa wordt. Eén ding is in ieder wél geval zeker: het gaat weer zeer spectaculaire wedstrijden opleveren in de Uber Arena in Berlijn.

 

Het programma

Het volledige programma van de Laver Cup 2024 is nog niet helemaal bekend. Wél hebben captains Borg en McEnroe verklapt wie er op vrijdag het strijdtoneel gaan betreden. Het programma van de vrijdag is als volgt:

 

13.00 uur: Casper Ruud (Team Europa, ATP-9) – Francisco Cerundolo (Team Wereld, ATP-31)
14.30 uur: Stefanos Tsitsipas (Team Europa, ATP-12) – Thanasi Kokkinakis (Team Wereld, ATP-78)
19.00 uur: Grigor Dimitrov (Team Europa, ATP-10) – Alejandro Tabilo (Team Wereld, ATP-22)
20.30 uur: Carlos Alcaraz/Alexander Zverev (Team Europa) – Taylor Fritz/Ben Shelton (Team Wereld)

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

Nederland plaatst zich op de valreep voor voor Final 8 Davis Cup

Nederland heeft zich voor het derde jaar op rij geplaatst voor de kwartfinales van de Davis Cup. In een groep samen met Italië, Brazilië en België ...