Nederland heeft zich voor het derde jaar op rij geplaatst voor de kwartfinales van de Davis Cup. In een groep samen met Italië, Brazilië en België was Oranje in een spannende strijd verwikkeld om plaatsing voor de ‘Final 8’ in Málaga af te dwingen. Alles lag dusdanig dicht bij elkaar dat het letterlijk tot de laatste bal spannend was of Nederland bij de beste twee landen uit de groep zat, maar uiteindelijk stelde het koppel Botic van de Zandschulp/Wesley Koolhof een plek in de kwartfinales veilig door hun dubbelpartij tegen de Italianen te winnen. Mede door die overwinning mag de ploeg van bondscoach Paul Haarhuis zich, samen met Italië, eind november in Málaga melden om verder te strijden voor de felbegeerde Davis Cup-titel.

Nederland – België (1-2)

Nederland begon de groepsfase van de Davis Cup Finals met een wedstrijd tegen België. Waar Oranje op volle oorlogssterkte aan de clash kon beginnen, moest België het doen zonder de ervaren David Goffin. Hij was niet beschikbaar voor het Davis Cup tennis, doordat zijn hoogzwangere vrouw op het punt van bevallen stond. Hierdoor speelde Van de Zandschulp zijn enkelpartij tegen Raphael Collignon, terwijl Tallon Griekspoor het opnam tegen Zizou Bergs. Van de Zandschulp trapte de partij af tegen zijn in goede vorm verkerende Belgische opponent en wist Nederland door een knappe zege (7-5, 7-6) op een 1-0 voorsprong te zetten. Hij vocht zich in de eerste set vakkundig terug van een break achterstand en maakte vervolgens een einde aan zijn wedstrijd door op de juiste momenten toe te slaan in de tiebreak.

Daarna was het de beurt aan Griekspoor om de zege van Van de Zandschulp een goed vervolg te geven. Hij kreeg echter te maken met indrukwekkend serverende Bergs, die de eerste set binnen no-time op zijn naam schreef (6-2). Griekspoor vocht zich terug in de wedstrijd en wist de tweede set aan de hand van diverse fraaie punten en een sterke tiebreak te winnen, maar daarna was het weer de beurt aan Bergs. Hij liet opnieuw een knap staaltje tennis zien in Bologna en won de derde set en daarmee de wedstrijd, wat de stand overall op 1-1 bracht. Daardoor moest de dubbelpartij, die ging tussen de Nederlanders Van de Zandschulp/Koolhof en de Belgen Joran Vliegen/Sander Gille uitkomst brengen. Hoewel de Nederlanders de eerste set wonnen en verschillende breakkansen kregen in de tweede set, waren het uiteindelijk de Belgen die de overwinning over de streep trokken: 4-6, 7-6, 6-4.

Nederland – Brazilië (2-1)

Door de nederlaag tegen de Belgen was het voor de ploeg van Haarhuis een must om de volgende tegenstander, Brazilië, wel te verslaan. Opnieuw was het Van de Zandschulp die de eerste partij mocht spelen en ditmaal wist hij de overwinning niet naar zich toe te trekken. Hij nam het op tegen de pas achttienjarige Joao Fonseca, die in de gelijk opgaande eerste set de enige break wist te plaatsen (6-4). Doordat Fonseca ook de tweede set wist te winnen (7-6), zette hij Brazilië op een 1-0 voorsprong. Het was aan Tallon Griekspoor om deze achterstand weer recht te trekken. De Noord-Hollander speelde tegen Thiago Monteiro en wist zich te revancheren ten opzichte van de nederlaag eerder in de week. Griekspoor was met goed spel de betere dan zijn Braziliaanse opponent en won met 7-6, 6-4, waardoor de uiteindelijke beslissing opnieuw in de dubbelpartij moest worden gemaakt.

Daarin was het Van de Zandschulp die, wederom samen met Koolhof, voor de tweede keer zijn opwachting mocht maken tegen Brazilië. Ditmaal was het sterke duo Rafael Matos/Marcelo Melo de tegenstander. Eén break bleek genoeg voor de Nederlanders om de eerste set over de streep te trekken (6-4), waarna Nederland de zege met een vroege break in de tweede set snel naar zich toe leek te trekken. Het lukte Matos en Melo echter om terug te breken, waarna er een tiebreak aan te pas moest komen om te beslissen wie de winnaar van de tweede set werd. Na een goed begin van de Brazilianen was het de ervaren Melo (40 jaar) die – tot opluchting van de Nederlanders – opeens drie fouten aan het net maakte, waardoor Nederland uiteindelijk toch nog de beste bleek in de tiebreak (7-6). Het was echter veel meer dan enkel een tiebreak-overwinning. Het betekende ook direct een 2-1 zege op Brazilië, waardoor de Final 8 weer in zicht was.

Italië – Nederland (2-1)

Door de uitslagen bij de andere wedstrijden in de groep, wist Nederland dat het tegen Italië één punt nodig had om de tweede plaats in de groep – en dus een ticket voor de knock-out-fase van de Davis Cup, veilig te stellen. De eerste die een poging ging doen dit ticket voor zijn land binnen te slepen was Van de Zandschulp. Hij mocht het opnemen tegen voormalig Wimbledon-finalist Matteo Berrettini en wist de eerste set knap met 6-3 te winnen. Berrettini liet er echter geen gras over groeien, benutte zijn eerste breakpoint in de tweede set en wist die set daarmee ook direct naar zich toe te trekken (6-4). Toen de Italiaan ook de derde set met 6-4 wist te winnen, leidden de Italianen met 1-0 en was het de beurt aan Griekspoor. Hij speelde tegen Flavio Cobolli en beide mannen maakten er een spektakelstuk van, die uiteindelijk na drie sets in het voordeel van Cobolli werd beslist: 7-6, 4-6, 6-3.

Daardoor was er nog één mogelijkheid overgebleven voor de Nederlanders om zich alsnog te plaatsen voor de FInal 8 van de Davis Cup. De druk was dus enorm voor Van de Zandschulp en Koolhof, die met Andrea Vavassori en Simone Bolelli ook nog eens met een sterke tegenstander te maken kregen. De eerste set wisten de heren niet door de service van de tegenstander heen te breken, waardoor deze moest worden beslist met een tiebreak. Nederland bleek hierin de sterkste, waardoor de eerste set vast binnen was. Ook in de tweede set waren de breakkansen schaars, tot een stand van 5-6 in het voordeel van Oranje. Van de Zandschulp en Koolhof kregen drie break- en dus matchpoints, waarbij de derde ook daadwerkelijk een prooi werd voor de Nederlanders. Zo eindigde de wedstrijd in 7-6, 7-5 in het voordeel van Oranje en zodoende mogen zij zich voor het derde opeenvolgende jaar opmaken voor de David Cup Final 8. Hierin nemen zij het op tegen Spanje of Canada.