Alexei Popyrin heeft voor een verrassende stunt gezorgd door de Toronto Open 2024 op zijn naam te schrijven. Er stond geen maat op de jonge Australiër, die een lijst met grote namen versloeg voor hij in de finale tegenover de Rus Andrey Rublev kwam te staan. Ook deze wist Popyrin te winnen (6-2, 6-4), zodat hij zich de trotse winnaar van het prestigieuze Toronto Open 2024 – ook wel bekend als de National Bank Open – mag noemen. Bij het vrouwentoernooi wist Jessica Pegula haar titel van 2023 te verdedigen. De Amerikaanse was in de finale over drie sets te sterk voor haar opponente Amanda Anisimova: 6-3, 2-6, 6-1.  

 

Toernooi van de verrassingen 

Dat deze editie van de Toronto Open een toernooi van de verrassingen genoemd mocht worden werd al snel duidelijk. Daniil Medvedev (tegen Alejandro Davidovich Fokina) én Stefanos Tsitsipas (tegen Kei Nishikori) werden al in de tweede ronde uitgeschakeld, terwijl ook andere grote namen als Tommy Paul, Taylor Fritz en Ben Shelton in die fase van het toernooi al mochten inrukken. Tallon Griekspoor, de enige Nederlander die meedeed aan de National Bank Open, was toen al uitgeschakeld. In de eerste ronde verloor de Noord-Hollander in drie sets van zijn Italiaanse tegenstander Lorenzo Sonego, die een ronde later zelf ook sneuvelde.  

Ook in het vrouwentoernooi waren er in dit stadium van het toernooi al wat grote namen uit de race voor de titel. Ons Jabeur verloor in de eerste ronde ruim van Naomi Osaka en een ronde later zat de Canadian Open Tennis er ook al op voor Daria Kasatkina, Madison Keys en Elina Svitolina. Zij verloren hun partijen van respectievelijk Anisimova, Peyton Stearns en Marta Kostyuk en mochten zich dus vroegtijdig gaan opladen voor hun volgende toernooi.  

 

Gauff en Sinner sneuvelen 

Ook in de derde ronde deden zich een aantal grote stunts voor. Coco Gauff verloor in straight sets van Diana Shnaider, Taylor Townsend maakte gehakt van Jelena Ostapenko en in het mannentoernooi was Popyrin te sterk voor de Bulgaar Grigor Dimitrov. Alsof dat nog niet genoeg was sneuvelde een ronde later, in de kwartfinales, ook de nummer één van de wereld Jannik Sinner. De Italiaan, als eerste geplaatst op de Toronto Open, moest zijn meerdere erkennen in Rublev. 

Sowieso waren het kwartfinales waar zich veel verrassingen voordeden. Zo ging Alexander Zverev in deze fase van de National Bank Open onderuit tegen Sebastian Korda, wist Popyrin ook te winnen van Hubert Hurkacz en verliet Aryna Sabalenka het vrouwentoernooi doordat ze ruim werd verslagen door Anisimova. Al deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat Korda, Popyrin, Rublev en Matteo Arnaldi de halve finalisten bij de mannen waren, terwijl Anisimova, Emma Navarro, Pegula en Shnaider de laatste vier overgebleven vrouwen waren op de Toronto Open 2024.  

 

Relatief snelle halve finales op de National Bank Open 

Heel erg spannend werden de halve finales echter niet. Rublev rekende in ruim een uur tennis af met Arnaldi, terwijl Popyrin zijn goede vorm nogmaals toonde door Korda in twee sets opzij te zetten. Bij de vrouwen won Pegula met 6-4, 6-3 van Shnaider en Anisimova was de enige die drie sets moest spelen om een finaleplek af te dwingen. Navarro spartelde fel tegen, maar uiteindelijk was het Anisimova die na bijna twee uur tennis de overwinning veilig wist te stellen. Hierdoor ging de vrouwenfinale tussen titelverdedigster Pegula en Anisimova, terwijl de mannenfinale werd uitgevochten door Rublev en Popyrin.  

 

Eindzeges voor Pegula en Popyrin 

De vrouwenfinale ging alle kanten op. De eerste set ging relatief eenvoudig (6-3) naar Pegula, waarna haar landgenote de wedstrijd in de tweede set naar zich toe leek te trekken door deze met 6-2 te winnen. Plots ging het echter weer de heel andere kant op, want Pegula won de beslissende set met 6-1 en schreef daardoor voor de tweede keer op rij de Toronto Open 2024 op haar naam. Het was, na het grastoernooi in Berlijn, de tweede WTA-titel van het jaar voor de 30-jarige Amerikaanse nummer zes van de wereld.  

Nadat Popyrin achtereenvolgens Tomas Machac, Shelton, Dimitrov, Hurkacz en Korda had verslagen, mocht hij het in de finale dus opnemen tegen Rublev. Ook hij speelde tot en met de halve finale een overtuigend toernooi, dus het beloofde een spannende finale te worden. Dat werd het echter allerminst. Waar Popyrin ijzersterk serveerde, lukte het Rublev niet om zijn hoofd koel te houden en uiteindelijk resulteerde dat in een 6-2, 6-4 zege voor Popyrin, de nummer dertig van de wereld. De eindzege op de Toronto Open 2024 was de grootste overwinning uit zijn carrière, die inmiddels, na Singapore en Umag, drie titels telt.  

Winnaars Toronto Open 2024 
Herenenkelspel: Alexei Popyrin 
Damesenkelspel: Jessica Pegula 
Herendubbelspel: Marcel Granollers en Horacio Zeballos 
Damesdubbelspel: Gabriela Dabrowski en Erin Routliffe 

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

Alexander Zverev: (nog) geen Grand Slam-titels, wel Olympisch goud

Alexander Zverev kan met zekerheid in het rijtje met beste tennissers op de huidige ATP Tour worden gezet. Er is echter één ding dat opvalt: Zverev...

Veel kanshebbers voor de zege op de Cincinnati Open

Met de Cincinnati Open gaat komende week het laatste grote voorbereidingstoernooi voor de US Open van start. Omdat het voor veel spelers dé manier ...