Alexander Zverev kan met zekerheid in het rijtje met beste tennissers op de huidige ATP Tour worden gezet. Er is echter één ding dat opvalt: Zverev wist nog nooit een Grand Slam-titel op zijn naam te schrijven. Toch heeft hij iets gewonnen waar ongeveer iedere tennisser op de wereld ongetwijfeld jaloers op zal zijn. Je vraagt je misschien af: wat dan? Nou: in 2021, op de Olympische Spelen in Tokio, wist Alexander Zverev Olympisch goud te veroveren door in de finale Karen Khachanov ruim te verslaan. En dat pakt niemand hem meer af. Sjeng Sports stelt een spelersprofiel op van Alexander Zverev, die – ondanks dat hij nog geen Grand Slam heeft gewonnen – toch echt tot de beste internationale tennissers behoort.

Naam: Alexander Zverev
Nationaliteit: Duits
Geboren op: 20 april 1997
Tennishand: Rechts
Huidige ATP Ranking: 4

Al op vijfjarige leeftijd begon Zverev met tennissen. Dat was ook geen verrassing: vader Alexander Zverev en moeder Irina Zvereva tennisten namelijk ook beide op het hoogste niveau. Evenals Mischa Zverev, de tien jaar oudere broer van Alexander. Waar moeder Irina en vader Alexander nog de Russische nationaliteit hebben, geldt dit voor zoons Mischa en Alexander niet. Dat komt doordat het gezin in 1991 van Rusland naar Duitsland verhuisde. De kleine Alexander Zverev, door sommigen ook wel Sascha Zverev genoemd, werd in Hamburg geboren en heeft de kneepjes van het vak tennis dan ook bij onze Oosterburen geleerd.

 

De eerste grote titels voor Zverev

Duitsland was bovendien het land waar Zverev in 2014 al zijn eerste Challenger-titel op zijn naam schreef. Zverev was net zeventien jaar geworden toen hij in de finale in Braunschweig over drie sets de baas was over Paul-Henri Mathieu. Een jaar later won hij opnieuw een Challenger in Duitsland (Heilbronn), maar zijn échte grote doorbraak beleefde hij eind 2016 met een titel in Sint-Petersburg. De toen nog altijd maar negentienjarige Zverev versloeg onder anderen Khachanov, Tomas Berdych en Daniil Medvedev voor hij in de finale tegenover Stan Wawrinka kwam te staan. Zverev bleek niet onder de indruk van zijn opponent en trok de titel na drie sets naar zich toe.

Sinds die grote eindoverwinning hoort Zverev eigenlijk al in het rijtje met beste tennissers thuis. Hij dook dan ook al snel de mondiale top-tien in en een jaar later reeg hij de ene titel aan de andere. In 2017 was Zverev zijn ranking op de ATP al vier en dat kwam mede door de grote overwinningen die hij dat jaar boekte in Montpellier, München, Rome, Washington en Montreal. In 2018 trok hij de lijn rustig door en won hij niet alleen titels in München, Madrid en Washington, maar was hij bovendien de beste tijdens de roemruchte ATP Finals. Een titel die hem veel, heel veel prijzengeld opleverde.

 

Waar blijven de Grand Slam-titels?

Maar als hij de ene na de andere grote titel op de ATP Tour won, hoe ging het dan op de Grand Slams? De Grand Slam-toernooien gingen op de één of andere manier altijd wat minder goed voor Zverev. In 2020 op de US Open behaalde Alexander Zverev en finaleplaats en datzelfde gold voor Roland Garros in 2024, maar beide keren leverde die finaleplaats geen eindzege op. Zverev verloor de US Open-finale van Dominic Thiem nadat hij met twee sets voor stond en in de finale van Roland Garros was Carlos Alcaraz te sterk. Verder kwam Zverev zesmaal tot de halve finales op de grootste toernooien van de wereld. Twee keer op de Australian Open, drie keer op Roland Garros en eenmaal op de US Open.

 

Goud op de Olympische Spelen in Tokio

Ondanks dat heeft Zverev toch een titel op zijn naam staan waar iedere tennisser ongetwijfeld van droomt. In 2021 won hij namelijk Olympisch goud op de Spelen in Tokio. Zverev kende tijdens dit toernooi een relatief eenvoudige loting, tot hij in de halve finale de grote Novak Djokovic trof. Uiteraard was de Serviër getergd, want ondanks zijn vele titels heeft ook hij nog nooit Olympisch goud gepakt. Toch was het Zverev die uiteindelijk de finale wist te bereiken en daarin mocht hij het opnemen tegen Khachanov. Deze finale werd nooit spannend en werd binnen een mum van tijd gewonnen door Zverev: 6-3, 6-1. Het is ongetwijfeld (één van) de mooiste titel(s) uit de loopbaan van Zverev, zeker nu hij (nog) geen Grand Slam heeft gewonnen. Echter: Zverev is nog steeds pas 27 jaar, dus zijn kansen op Grand Slams gaan ongetwijfeld nog komen.

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

Wie wint de Toronto Open 2024?

Roland Garros, Wimbledon en het tennistoernooi op de Olympische Spelen zitten er weer op en dus schakelt de internationale tennistop weer over naar...

Popyrin verrassende winnaar Toronto Open 2024

Alexei Popyrin heeft voor een verrassende stunt gezorgd door de Toronto Open 2024 op zijn naam te schrijven. Er stond geen maat op de jonge Austral...