Grand Slams zijn de meest prestigieuze en bekende toernooien die op de tenniskalender staan. Deze vier toernooien trekken jaarlijks de beste en meest bekende tennistoppers ter wereld aan en staan niet alleen bekend om hun meestal fantastische wedstrijden, maar ook om de rijke geschiedenis en de enorme prijzenpot. Maar wat is een Grand Slam in het tennis dan precies? Welke Grand Slams zijn er allemaal en wie heeft eigenlijk de meeste Grand Slams gewonnen? Sjeng Sports zet alles wat je over deze fraaie toernooien moet weten voor je op een rijtje.
Hoe verhouden Grand Slams zich tot andere tennistoernooien?
Een Grand Slam is één van de vier grootste tennistoernooien die tijdens het kalenderjaar gespeeld worden. Je hebt vier Grand Slams in het tennis: de US Open, Roland Garros, Wimbledon en Australian Open. Een Grand Slam is in het tennis een symbool van ultiem succes geworden. In vergelijking met reguliere toernooien die op de ATP- en WTA-tour worden afgewerkt zijn er een aantal verschillen te noemen. Zo duren Grand Slams twee weken in plaats van één week zoals bij ‘reguliere’ toernooien het geval is, zijn er meer sets benodigd om een wedstrijd te winnen en is er (veel) meer prijzengeld beschikbaar tijdens het toernooi. Bovendien bevatten Grand Slams grotere deelnemersvelden inclusief de allerbeste spelers en zijn deze toernooien voor het grote publiek een stuk bekender en populairder dan andere toernooien.
Maar daar blijft het niet bij. Naast het feit dat er bij Grand Slams meer eerzucht op het spel staat, zijn er ook meer punten voor de wereldranglijst te verdienen. Het winnen van een Grand Slam is dus als een kroon op iemands werk. Goed om te weten: deze toernooien worden gespeeld op verschillende ondergronden. Zo wordt er twee keer op hardcourt gespeeld, terwijl er ook toernooien op gras én gravel worden afgewerkt. Het is al knap om één keer een Grand Slam te winnen, maar als je ze allemaal wilt winnen, moet er dus veel veelzijdigheid in je spel zitten.
Welke Grand Slams zijn er?
Zoals al eerder aangegeven zijn er dus vier Grand Slam-toernooien. Dit zijn de Australian Open, Roland Garros (ook wel French Open genoemd), Wimbledon en de US Open. Iedere Grand Slam heeft zijn eigen unieke kenmerken en geschiedenis. Hieronder lichten we de verschillende Grand Slams kort toe.
Australian Open (hardcourt)
Het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar is de Australian Open, welke in januari wordt gehouden in het Australische Melbourne. Dit toernooi staat bekend om de zomerse temperaturen waar de spelers doorgaans mee te maken krijgen.
Roland Garros (gravel)
In het Franse Parijs wordt in mei/juni Roland Garros gespeeld. Het is de enige Grand Slam die op gravelbanen wordt gespeeld, met langere rally’s als gevolg waardoor het uithoudingsvermogen van de spelers op de proef wordt gesteld.
Wimbledon (gras)
Het oudste en misschien wel het meest prestigieuze toernooi van allemaal, dat wordt gespeeld op ‘het heilige gras’ in Londen. Wimbledon staat bekend om een aantal bekende tradities, zoals de verplichte witte tenniskleding en het ontbreken van sponsorlogo’s op en om de baan.
US Open (hardcourt)
Dit is de laatste Grand Slam van het seizoen, die normaliter in augustus en september wordt gespeeld in New York. Spelers willen hun seizoen vanzelfsprekend in stijl afsluiten en de US Open is hét podium om je beste spel nog even aan de wereld te laten zien.
Wie heeft de meeste Grand Slams gewonnen?
Het winnen van een Grand Slam is de ultieme droom van iedere tennisser. Het is sommige spelers echter meerdere keren gelukt om een Grand Slam-titel aan hun erelijst toe te voegen. Zo hebben tennissers als Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer de tennissport de afgelopen jaren gedomineerd bij de mannen en wist Serena Williams vaak te overtuigen in de vrouwentoernooien. Hieronder een overzicht van de top vijf mannelijke én vrouwelijke spelers met de meeste Grand Slam-titels.
Mannen: Vrouwen:
Novak Djokovic (24 titels) Margaret Court (24 titels)
Rafael Nadal (22 titels) Serena Williams (23 titels)
Roger Federer (20 titels) Steffi Graf (22 titels)
Pete Sampras (14 titels) Chris Evert (18 titels)
Björn Borg (11 titels) Martina Navratilova (18 titels)
Nederlandse Grand Slam-winnaars
Staan er eigenlijk ook Nederlandse Grand Slam-winnaars in de geschiedenisboeken? Ja zeker! Hoewel Nederland een relatief kleine tennisnatie is als je het vergelijkt met landen als de Verenigde Staten en Spanje, is het enkele landgenoten toch gelukt om een Grand Slam-eindzege aan hun erelijst toe te voegen. De kanttekening die hierbij moet worden geplaatst is dat dit wel veelal om titels in het dubbelspel ging. Zo won Betty Stöve liefst zes titels in het damesdubbelspel, terwijl ze ook nog eens vier keer de beste was in het gemengd dubbelspel. Ook Paul Haarhuis en Jacco Eltingh bleken een gevreesd duo en samen schreven zij vijf Grand Slam-titels op hun naam in het dubbelspel. Andere Nederlanders die succesvol waren met titels in het dubbelspel op Grand Slam-toernooien waren namen als Kristie Boogert, Menno Oosting, Tom Nijssen, Manon Bollegraaf en het meest recent Jean-Julien Rojer en Wesley Koolhof, die in 2023 nog Wimbledon op zijn naam schreef samen met Neal Skupski.
De meest bekende Nederlandse Grand Slam-winnaar is toch wel Richard Krajicek, die als enige landgenoot een Grand Slam-titel in het enkelspel wist te veroveren. Zijn Wimbledon-eindzege van in 1996 wordt nog steeds gezien als één van de grootste prestaties in de Nederlandse sportgeschiedenis. Krajicek versloeg in Londen onder meer Pete Sampras en Jason Stoltenberg, voordat hij in de finale MaliVai Washington tegenkwam. Ook hij bleek niet opgewassen tegen de Nederlander, die zijn Amerikaanse tegenstander in drie sets versloeg en zo de eerste Nederlandse tennisser werd met een titel in het enkelspel op één van de Grand Slams.