Dubbelspel in tennis: je ziet het niet veel op televisie, maar het wordt wel degelijk veel gedaan. Tijdens ieder toernooi dat op televisie wordt uitgezonden, worden – wellicht zonder dat je het merkt – ook dubbelspel wedstrijden afgewerkt en daarnaast is de kans groot dat jij zelf ook regelmatig een potje dubbelspel speelt in het tennis. Want op de toernooien die regelmatig worden gehouden, kan iedereen die lid is van de Nederlandse tennisbond (KNLTB) zich inschrijven om samen met zijn of haar favoriete partner een poging te doen om aan het einde van het toernooi met de felbegeerde prijs aan de haal te gaan. Maar wat zijn de dubbelspel tennis regels eigenlijk? Hoe gaat de opstelling bij dubbelspel met tennis in z’n werk en is er een bepaalde tactiek voor tennis in het dubbelspel? Sjeng Sports legt het je uit!

Wat is dubbelspel in tennis precies?

In het tennis heb je meerdere disciplines. Er worden namelijk wedstrijden in het enkelspel gespeeld (één tegen één), maar ook in het dubbelspel. In deze tekst zoomen we even in op het dubbelspel. Hierbij speel met twee personen tegen twee andere personen. Ook in het dubbelspel hebben we overigens weer verschillende disciplines: herendubbel (twee heren tegen twee heren), damesdubbel (twee dames tegen twee dames) en gemengd dubbel (heer/dame tegen heer/dame). Je maakt bij het dubbelspel gebruik van de complete tennisbaan – dus inclusief de tramrails – en het serveren gaat om en om. Eerst serveert speler 1 van team A, vervolgens speler 1 van team B, daarna is speler 2 van team A aan de beurt waarna speler 2 van team B het rijtje afsluit. Zijn alle vier de spelers aan de beurt geweest om te serveren? Dan begint het rijtje weer, in dezelfde volgorde, opnieuw.

De telling in het dubbelspel gaat hetzelfde als in het enkelspel, dus 0, 15, 30, 40, game. Het duo dat als eerste zes games heeft weten binnen te slepen, wint een set. Echter, je hebt pas een set als je minstens twee games meer hebt dan de tegenstander. Staat het 6-6 in games? Dan volgt er een zogenoemde tiebreak. Hierbij is de puntentelling iets anders, namelijk: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Wie in de tiebreak het eerst zeven punten heeft weten te scoren, is de winnaar van de tiebreak en dus ook van de set. Let wel: ook in de tiebreak moet je minimaal twee punten meer hebben dan de tegenstander. Sta je dus samen met jouw dubbelpartner met 7-6 voor? Dan moet je nog een punt scoren om de tiebreak over de streep te trekken en gaat het dus tot de acht gewonnen punten.

Opstelling dubbelspel tennis

Wanneer je in je eentje tennist is het logischerwijs belangrijk om op de juiste manier te gaan staan om een bal te ontvangen of juist goed weg te slaan, maar de opstelling in het dubbelspel bij tennis is minstens net zo belangrijk. Hoe ga je staan, zodat jijzelf en jouw partner zo eenvoudig mogelijk aan de punten komen? Wanneer jouw duo aan de beurt is om te serveren, staat de serveerder achter de baseline om de bal vervolgens in het juiste vak aan de overkant van het net te serveren. Wanneer de serveerder vanaf de rechterkant serveert, gaat de teamgenoot aan de linkerkant van het veld aan het net staan om de ballen vervolgens af te blokken of weg te smashen.

Hoeft jouw koppel niet te serveren? Dan staat degene die de bal ontvangt bij de baseline om de bal zo goed mogelijk terug te kunnen slaan, terwijl zijn of haar partner (speler Y) op de lijn van het servicevak staat om zo goed mogelijk te kunnen checken of de bal in of uit is. Vervolgens schuift speler Y door naar het net, om de ballen tijdens de rally middels een smash of een volley af te kunnen maken en zo eenvoudig punten te kunnen scoren.

Tactiek voor tennis in het dubbelspel

Uiteraard zijn er verschillende tactieken die kunnen worden gebruikt tijdens het dubbelspel in het tennis. Voor het ene duo werkt tactiek A beter, terwijl voor het andere duo tactiek B, C of D juist meer punten oplevert. Wanneer je veel oefent, zal je vanzelf merken wat voor jou en jouw koppelpartner de beste manier is om goede resultaten te halen. Een tactiek kan bijvoorbeeld zijn om vaak samen met jouw dubbelpartner naar het net te komen, om de bal daar vervolgens vakkundig af te maken. Let wel dat zowel jij als jouw partner dan goede volleys moeten kunnen spelen, want anders wordt het juist makkelijker voor de tegenstander. Ook kan een tactiek zijn om de ballen door het midden te spelen om zo verwarring te zaaien bij de tegenstander over wie de bal moet terugslaan. Op dat moment moet je uiteraard wel zien te voorkomen dat de tegenstander de bal eenvoudig kan afmaken aan het net. Op zoek naar meer tactiek voor tennis in het dubbelspel? Vraag dan tijdens de tennisles aan jouw trainer wat het beste bij jou/jullie past en pas het vooral vaak toe!

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Het ATP puntensysteem: hoe gaat het in z’n werk?

Wanneer het over tennis of bepaalde tennisspelers gaat, heeft men het vaak over de ‘nummer één van de wereld’. De afgelopen jaren konden we hierbi...

Dit verdienen de tennis(t)ers bij de winst van grote toernooien

Het zal niemand zijn ontgaan dat er steeds meer geld omgaat in de sport. Zo zijn er steeds duurdere transfers in het voetbal, verdiende darter Mic...